Petit observatori


 

El virus de la ‘inauguritis’

Dissabte, 2 de abril del 2011

 

   Josep Maria Espinàs     Periodista i escriptor

La veritat és que jo no estava al corrent de quin seria l’últim dia autoritzat perquè els polítics poguessin dedicar-se a la bonica escenografia de les inauguracions. «¿Tenim alguna cosa per inaugurar?», devien preguntar els governants de les diverses jurisdiccions. «No importa què» -devien dir al secretari-,

«però ha de ser de seguida, i la qüestió és que hi vinguin periodistes i facin la foto».

El meu dubte me l’ha aclarit Yolanda González, fa pocs dies, quan repassava al diari Público algunes d’aquestes cerimònies. El dia que es convocaven les eleccions municipals per al 22 de maig marcava la baixada del teló propagandístic. S’havia d’aprofitar el temps.

Un governant socialista extremeny va arribar a temps d’inaugurar una escola d’hostaleria, una acció que coronava l’esforç dels 16 actes inaugurals que ja s’havien celebrat. En un poble de Lleó, el PP havia corregut a inaugurar unes pistes esportives l’any 2007, però com que havien perdut les eleccions, la nova alcalde, socialista, va fer tancar les instal·lacions amb l’argument que les obres no estaven acabades. Podien, doncs, tornar a ser inaugurades.

Hi ha polítics que, sense cap possible inauguració a la vista, busquen el mateix efecte propagandístic anunciant una «visita d’obres». Però no els ha estat permès. De tota manera, un cas extraordinari és el del PP valencià. Escriu la periodista que Carlos Fabra va exhibir a la premsa un aeroport buit. I això no és res, al costat d’una altra operació fantasmal d’inauguració. Una alcaldessa va tallar la cinta d’una estació subterrània per la qual no podrà circular cap tren fins d’aquí a un mes. Diuen que va convidar els veïns a passejar pel túnel, com si hagués inaugurat un jardí.

Però el millor acudit, des del meu punt de vista, és el del president de la Generalitat valenciana, que va presentar un hospital inexistent. La frase que va dir és possible que passi a la història: «¡Us vaig prometre un hospital i aquí en teniu la maqueta!».

Confio que l’autora del reportatge i el seu equip comprendran que jo no he pogut resistir la temptació d’aprofitar-me de la seva feina. Només han recollit alguns casos de l’epidèmia d’inauguritis. Em tranquil·litza pensar que no deu fer gaires víctimes. És una infecció contra la qual la població disposa dels oportuns antivirus.

Es tracta d’una pastilleta d’ironiesceptizol, que s’ha de prendre abans de llegir els diaris, escoltar la ràdio o mirar la televisió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s