¿Podem ser independents de Roma?


JO QUÈ SÉ…

 

Diumenge, 24 de abril del 2011

 

     Xavier Sardà       Periodista

Un ja no sap en què confiar en aquests temps de decantament sobiranista, perquè la religió és la mateixa a tot el solar ibèric i les seves illes. Mirin si noLa Passió d’Olesa o la d’Esparreguera i tantes processons tradicionals a Catalunya. Això fa del conflicte nacionalista català un conflicte amb sordina. Perquè un conflicte sigui mínimament solvent han d’entrar en col·lisió dues religions diferents: protestants i catòlics a l’Ulster o jueus i musulmans a Israel i les seves franges. A l’Àfrica es produeixen periòdicament gravíssims incidents entre musulmans i cristians, i no cal dir els conflictes a l’Índia entre hinduistes i islamistes.

Quan es dirimeix quin és el déu verdader a través de les tradicionals matances, la victòria sobre el déu de l’altre significa domini i humiliació. Però, és clar, quan la religió és la mateixa les diferències són molt de matís. M’imagino una Catalunya independent i que per Setmana Santa em tornin a posar Ben-Hur. Tanta brega per a això.

La Setmana Santa és una llauna. A les ja prou vergonyants tradicions s’hi suma des de fa uns anys la devoció hollywoodiana-malaguenya d’Antonio Banderas, que confirmaria als ulls d’alguns que viatjar no cura. A més, això de la mona de Pasqua ve del terme àrab munna, que significa provisió de la boca, regal que els moriscos feien a senyors. Tant d’aquí que ens sembla, i ja ho veuen.

Bé, continuem. M’imagino adaptacions d’oracions per crear una religió més catalana que busqui la diferència amb l’espanyolista:

SBltVot nostre, segons Rajoy: «Vot nostre que ets en els cel, santificat sigui el teu nom; faci’s la teva voluntat a les urnes com a El Mundo. Dóna’ns la nostra enquesta de cada dia; perdona els de Gürtel així com nosaltres perdonem els nostres mentors; no ens deixis caure en l’elecció i deslliura’ns delMas. Amén.»

SBltEls cinc manaments, segons Duran Lleida: 1) Estimaràs la Constitució sobre totes les coses. 2) Prendràs el nom de la vicepresidenta en va. 3) Santificaràs les migdiades. 4 ) No honraràs consultes ni plebiscits. 5) No mataràs (el líder d’Unió).

•Ave maria, segons un consumidor: «Déu vos salvi, maria, plena sou de canya, el ceballot és amb vos. Beneïda sou vos entre totes les plantes i beneït és el fruit de la vostra llavor l’haixix. Santa maria, mare del quife, fumeja per a nosaltres consumidors, ara i en l’hora del nostre globus. Amén.»

Si algú es molesta per aquestes innocents dislocacions, li recordo que som a la Unió Europea i que el cristianisme és humilitat. No m’ho tinguin en compte. Però ¿i si féssim un pas més? ¿Seria possible una Catalunya laica, sense concordats ni quadradets a la declaració de renda? ¡Alerta amb Hongria i la seva nova Constitució!

Si algun dia Catalunya és independent, ¿podrien fer-me el favor de plantejar-se un canvi seriós? Si a mi m’asseguren que la independència ho seria també de Roma i que s’acabarien les pesadíssimes pel·lícules de Setmana Santa, potser m’ho plantejo. Les vacances no les toquin, que aquestes vénen del descans agrícola en època de pluges. Jo què sé…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s