Europa suspèn l’Estat espanyol


 

INFORME DEL GRECO

Europa suspèn l’Estat espanyol pel seu “alt” risc de corrupció en el finançament dels partits

El Consell d’Europa lamenta l’opacitat dels comptes de les agrupacions locals, la falta d’informació sobre les fundacions vinculades i els deutes dels partits amb les entitats financeres

Barcelona  25/04/2011

Préstecs del banc en condicions favorables o cancelacions de crèdits sense justificació. Aquests fets són tan freqüents en el finançament dels partits polítics que el Consell d’Europa ha tornat a suspendre l’Estat espanyol en el seu informe sobre la transparència de les finances dels partits. Segons publicaEl País, l’estat no ha complert “satisfactòriament” cap de les sis recomanacions que se li van fer des del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) l’any 2009.

Els experts europeus critiquen l’opacitat dels comptes de les agrupacions locals –en especial a municipis de més de 20.000 habitants– i consideren que es produeixen “males pràctiques” que fan que “els riscos de corrupció” siguin “particularment alts”. L’informe destaca el fet que, segons els informes del Tribunal de Comptes, el 25% dels ingressos dels partits provinguin de les seus locals.

L’informe del GRECO també subratlla que hi ha poca informació sobre les fundacions vinculades als partits, així com també hi ha una llacuna sobre els deutes que tenen les formacions amb les entitats bancàries. Els experts lamenten, a més, que no hi hagi cap regulació per limitar l’endeutament dels partits o les condicions amb les quals es negocien els crèdits, fet que pot portar a confondre amb les donacions.

El País afirma que el Tribunal de Comptes no ha pogut creuar dades amb el Banc d’Espanya perquè “se’ls ha negat informació sobre els crèdits dels partits”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s