Un article del NYT afirma que a la UE "li interessaria admetre els països que s’independitzin"


 

‘The Economist’ descarta el veto d’Espanya a una Escòcia independent dins la UE

El setmanari britànic defensa que la “voluntat política” per ampliar internament la Unió comptarà més que “el que diu o deixa de dir la llei”

El setmanari britànic ‘The Economist’ descarta que l’estat espanyol veti l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea, tot i les comparacions que podrien sorgir amb la situació de Catalunya. En un article publicat aquest divendres, ‘The Economist’ assegura que “una Espanya extremadament dependent de la UE al final difícilment s’oposaria” al fet que Escòcia entrés al club, si s’aconsegueix una victòria del ‘sí’ en el referèndum del 2014. “Al final, la voluntat política dels estats de la UE comptarà més que el que diu o deixa de dir la llei”, assegura el text, que admet que Brussel·les es “resisteix a especular” sobre com serien les conseqüències exactes de la separació d’una part d’un estat membre.

Poca predisposició de Brussel·les

L’article de ‘The Economist’ assegura que la Unió Europea està poc predisposada a parlar sobre la independència d’Escòcia “tenint en compte la sensibilitat política del tema en un moment en què altres regions europees, especialment Catalunya a Espanya, estan pressionant per la seva pròpia independència”.El text defensa que la majoria dels experts constitucionals “coincideixen que Escòcia hauria de tornar a demanar ser membre de les organitzacions internacionals –ja sigui l’OTAN, l’ONU o la UE”–, però que, alhora, “molts d’ells creuen que la candidatura es gestionaria per la via ràpida de la Comissió Europea”. “Una Espanya extremadament dependent de la UE al final difícilment s’hi oposaria”, destaca l’article.

La previsió de ‘The Economist’ és que “tot el procés” per a l’entrada d’una Escòcia independent a la UE “pugui durar almenys entre dos i quatre anys”, però preveu un “possible sistema de transició per a elements essencials com la lliure circulació de persones o béns”. “Al final, la voluntat política dels estats de la UE comptarà més que el que diu o deixa de dir la llei”, conclou el text.

 

Un article del NYT afirma que a la UE “li interessaria admetre els països que s’independitzin”

L’autor del text, Robert Young, és professor de ciències polítiques i especialista en processos de secessió

DIADA HISTÒRICA 
 La manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 va mostrar al món una realitat que les enquestes ja havien detectat des de feia temps.La manifestació de la Diada PERE VIRGILI

Per molts inconvenients que pugui comportar el procés, “l’interès de la Unió Europea seria admetre els estats que s’independitzin”. Aquesta és la conclusió del professor de ciències polítiques de la Universitat d’Ontario Occidental Robert Young, que exposa la seva opinió en un article publicat al ‘New York Times’ aquest dijous, titulat ‘La veritat incòmoda sobre els països independentistes’.

La tesi de Young, que és especialista en moviments sobiranistes i secessions –ha escrit ‘The breakup of Czechoslovakia’ i ‘The secession of Quebec and the future of Canada’, entre d’altres llibres–, és que l’únic separatisme realment problemàtic ara mateix a Europa és el de Catalunya.

“Empès per la crisi econòmica, el nacionalisme s’ha eixamplat ràpidament a Catalunya. La resposta espanyola ha estat molt ferma: un referèndum seria ‘il”legal’ i la secessió una ‘bogeria’. Però el referèndum es farà, perquè un 80% dels catalans ho volen”.
Què passarà aleshores? Per Young, a la pregunta sobre si “parts dels estats membres poden separar-se dins del marc de la UE, la resposta simple és ‘sí'”. I afegeix que “l’aparell institucional no reconeix la possibilitat de la secessió però tampoc no l’exclou”.
La Unió, segons Young, “no podria canviar les normes per aturar el veto d’Espanya a l’entrada de Catalunya i tampoc podria declarar que els tractats cobreixen Catalunya”. Tot i així, “Espanya no bloquejaria l’admissió de Catalunya i per assegurar aquest resultat es posaria en joc tota la capacitat d’influència de la UE”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s