ACORD


Un acord necessari que dóna resposta al mandat del 25-N

 

Finalment Artur Mas i Oriol Junqueras van segellar ahir un acord de governabilitat que preveu la realització d’una consulta el 2014 perquè Catalunya decideixi si vol ser un nou estat d’Europa. CiU ha acceptat posar data a la principal promesa del seu programa electoral i, a canvi, ERC es compromet a garantir l’estabilitat parlamentària al nou Govern i a donar suport a uns pressupostos que es preveuen sagnants i que obligaran a doloroses retallades. Per parar el cop, l’acord preveu noves figures impositives com la que va aprovar ahir el Govern per als dipòsits bancaris i la recuperació a l’alça de l’impost de successions, entre d’altres.

Es tracta d’un acord necessari i l’única combinació que dóna resposta al mandat popular sorgit de les urnes el passat 25-N. Ara bé, amb aquest pacte, Artur Mas i Oriol Junqueras assumeixen una gran responsabilitat històrica davant del poble català: el repte d’aconseguir que pugui exercir el dret a l’autodeterminació. L’objectiu, tal com ha dit moltes vegades el president Mas, és l’operació política més ambiciosa dels últims 300 anys, i justament per això requerirà altes dosis d’intel·ligència política, generositat i capacitat de resistència. Aquest no serà un Govern qualsevol i, per tant, els seus adversaris tampoc no ho seran. L’objectiu de convertir Catalunya en un estat independent en el marc europeu té detractors molt importants, i no només a Madrid. Caldrà, doncs, que aquesta aliança sigui de ferro, sense fissures ni escletxes, amb mecanismes de seguiment que permetin una relació fluida i un relat conjunt capaç de generar confiança tant a l’interior com a l’exterior.

La societat catalana, que ha demostrat que està disposada a assumir el risc de canviar l’ statu quo , no perdonaria fàcilment que el procés es posés en perill per errors propis. El cabal de confiança dipositat en Artur Mas i Oriol Junqueras, que sumen 1.600.000 vots, és enorme. No decebre’l dependrà només d’ells dos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s