Del 9N a unes eleccions plebiscitàries amb DUI o la dimensió desconeguda…


 

POLÍTICA doble fletxa ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ DIJOUS, 9 D’OCTUBRE DE 2014 05:00 H

 
Arriba el moment de prendre les decisions definitives, de buscar la millor alternativa en clau de país i sembla que la millor solució són unes plebiscitàries amb DUI, és a dir, el trencament amb Espanya

Arriba l’hora de la veritat per a la classe política, la ciutadania que s’ha mobilitzat ho té clar i molt clar, un cop Espanya no vol negociar ni tant sols la celebració d’una consulta, només queda el camí del trencament democràtic amb Espanya, i això passa per unes eleccions plebiscitàries amb uns acords de mínims per proclamar una Declaració Unilateral d’Independència, i si existeix majoria absoluta desprès de les eleccions, un govern constituent representatiu de totes les forces independentistes que estableixi un nou marc legal d’aquest nou estat. En definitiva, un procés constituent que trenca amb Espanya i força a Europa a establir un procés negociat basat amb la democràcia que certifiqui i faci el procés de separació just entre Espanya i Catalunya.


L’ANC, Òmnium i altres entitats han de sumar esforços per a unes plebiscitàries amb DUI
És hora de començar a pressionar la classe política de manera clara, si es vol una llista unitària cal deixar molt explícit que la DUI marca el camí, una DUI sense dilacions, i un calendari constituent. Llavors veurem el que de veritat volen i fins on estan disposats a arribar els partits del país.
Tindrem llista unitària independentista tal i com exigeix l’ANC i Òmnium?
Si aquesta llista ha de ser liderada per Mas i Junqueras, amb membres de la societat civil i oberta a altres partits polítics, caldrà que la DUI en sigui la peça clau, i caldrà que el president Mas digui si vol anar a totes i sense embuts cap a un procés constituent, si Mas dona llargues o intenta allargar el procés la llista unitària no serà possible.
Són possibles dues llistes unitàries independentistes, una entre CiU i ERC i societat civil i una altre entre ICV i la CUP i resta de la societat civil?
En el cas de CiU i ERC ja ho hem explicat, en el cas d’ICV-EUiA i la CUP sembla impossible, segurament per l’actitud d’ambigüitat permanent dels eco-socialistes, en aquests moments estan més pendents de Guanyem i Podemos que no pas d’unes eleccions plebiscitàries, si que pot ser possible una llista encapçalada per la CUP amb Procés Constituent i entorns d’aquests moviments.
Què passa si nó tenim llista unitària independentista? Serà possible desprès una DUI?

Tots serà més complicat, serà molt més difícil tenir un acord posterior per fer una DUI, a menys que alguns dels partits clarament independentistes aconseguir una majoria absoluta. Per tant, si no existeix acord previ anirem a unes eleccions on cada partit es presenta per separat a no ser que el partit de govern aconsegueix un acord amb el PSC per arribar a final de legislatura. Acord segurament complicat i que comportaria un gran desgast a CiU i que podria reforçar als republicans amb unes municipals a pocs mesos vista.
Qui guanya amb unes eleccions on cada partit es presenta per separat?
Segons totes les dades demoscòpiques publicades, seria ERC qui guanyaria les eleccions i CiU passaria a segona força i amb una pèrdua d’escons, un canvi de papers que faria difícil un acord de govern entre els dos principals partits, a més, suposaria un resultat negatiu de CiU que obriria un crisi important dins el partit. Ens podríem trobar amb una situació complicada de governabilitat de difícil sortida i espanya es fregaria les mans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s