independència de Catalunya


 

Un article a Bloomberg considera que la corrupció al PP beneficia la independència de Catalunya

“Els catalans tenen ara una gran història per explicar sobre una maquinària política ben corrupta negant els seus drets com a nació”, diu el text

Política | 2014.11.06 – 08: 22h | Darrera actualització: 2014.11.06 – 11: 31h

Un article a Bloomberg considera que la corrupció al PP beneficia la independència de Catalunya

 

Barcelona (Redacció) .- El gegant de la comunicacióBloomberg torna a la càrrega a propòsit de la qüestió catalana. Després d’un dur editorial  fa un mes contra el president del Govern, Mariano Rajoy , en què li reclamava més cintura per a proporcionar una sortida política al plet entre l’Administració espanyola i la catalana, ara des de les pàgines d’opinió de la influent agència nord-americana de notícies polítiques i econòmiques s’explica que el “vot simbòlic” previst a Catalunya per aquest diumenge, 9 de novembre “té ara una capa addicional de legitimitat”, tot i estar suspès cautelarment per segona vegada pel Tribunal Constitucional espanyol.

“El governant Partit Popular d’Espanya, que va tirar per terra la versió catalana del” devo-max “(la devolució de poders que el 1998 i 2012 va fer el Regne Unit a Escòcia i que a Catalunya seria l’Estatut de 2010) fa quatre anys, ha resultat ser tan fastigosament corrupte que no té dret a dir-li a ningú què ha de fer “, s’assenyala en un article titulat  Spain ‘s Corruption Mai Set Catalonia Free (La corrupció d’Espanya podria deixar Catalunya lliure). 

“L’argumentació legal a favor i en contra de la independència catalana pot ser esgrimida sense parar. Forma part d’un debat sense sortida sobre dos principis contradictoris incorporats a la Carta de les Nacions Unides: la integritat territorial i l’autodeterminació”, prossegueix l’article , signat per l’escriptor establert a Berlín,  Leonid Bershidsky .

“Catalunya no és Somalilàndia i res és extrem en el seu tracte amb Espanya”, continua el text, que parla dels diferents processos d’independència de Kosovo, Transnitria o Crimea, els casos són cada un diferents entre si i allunyats del català, sosté el autor. 

“Els catalans podrien argumentar que els seus drets van ser reconeguts per primera vegada i després trepitjats per Madrid. El 2006, les dues cambres del parlament espanyol -i el poble de Catalunya en referèndum- van votar el nou Estatut d’Autonomia de la regió i el rei Joan Carles el va signar. El document va atorgar a la productiva àrea catalana -que representa el 16% de la població d’Espanya, el 19% del seu producte interior brut i el 21% de la despesa en R + D-un autogovern ampli i poders fiscals no molt diferents dels que Escòcia està a punt d’aconseguir després el seu referèndum sobre la independència, que ha fallat “, assenyala l’article publicat a Bloomberg View

“Si aquests poders (els de l’Estatut) s’haguessin mantingut probablement ara no hi hauria cap problema de secessió. No obstant això, el PP, a l’oposició en aquell moment, va portar el document al Tribunal Constitucional. Quatre anys més tard, el tribunal va anul·lar 14 articlesde la llei i va interpretar altres 27. La sentència, en efecte, deia que Catalunya no tenia dret a cridar-se a si mateixa nació, només “nacionalitat” en virtut de la Constitució espanyola. Va declarar inconstitucionals l’extensió de competències fiscals per a Catalunya i li dir a la regió que havia de seguir amb el pla espanyol de divisió administrativa “, continua el text en l’agència nord-americana. 

L’article prossegueix explicant que Mariano Rajoy, tant a l’oposició com després d’accedir al poder el 2011, ha anat portant les iniciatives catalanes de més autogovern al Constitucional per sistema. “I ara sabem que al llarg de tot aquest temps ell va presidir alguns dels episodis de corrupció més rampants mai revelats a Espanya”, diu la nota. 

Bloomberg detalla els casos de Lluís Bárcenas, l’extresorer del PP, avui a la presó de Soto del Real per la comptabilitat en B del partit , i de Rodrigo Rato , exvicepresident econòmic d’un govern popular i ara esquitxat per l’escàndol de les targetes en B de Caja Madrid i Bankia.L’article assenyala l’ascens de Podem en les enquestes i la voluntat del seu líder, Pablo Iglesias, de permetre el dret a decidir dels catalans.

El cas Pujol també apareix esmentat en el text publicat per l’agència. “Es va considerar un revés a la campanya pel vot de la independència. L’escala de la maldat de Pujol, però, empal·lideix en comparació amb les entremaliadures per les quals Rajoy s’ha disculpat “, diu l’autor de l’article.

“La situació s’ha donat la volta per a l’home que ha fet tot el possible per negar als catalans més autonomia dins d’Espanya. És encara més difícil per a ell mantenir unit el país del que ho va ser per al primer ministre David Cameron a Regne Unit: Ell explícitament no és de confiança. I els catalans tenen ara una gran història per explicar sobre una maquinària política ben corrupta negant els seus drets com a nació “, finalitza el text.

Deixa un comentari