“Principi clau, democràcia”


POLÍTICA

Edimburg (enviat especial) – 19 setembre 2015 2.00 h

“Principi clau, democràcia”

Sturgeon alerta Cameron que només el poble escocès pot decidir si cal un segon referèndum i quan
El primer ministre britànic fa incloure en l’Scotland Bill que el Parlament d’Edimburg és una institució permanent de l’Estat

QUIM ARANDA

Poc ambient als carrers d’Edimburg i només una manifestació de dos o tres centenars de persones en demanda d’un segon referèndum d’independència, just un any després del celebrat el setembre de l’any passat a Escòcia.

Paradoxalment, mentre tenia lloc la marxa, que va acabar davant del Parlament, la primera ministra, Nicola Sturgeon, recordava a militants del Partit Nacional Escocès (SNP): “La independència no succeirà perquè siguem més impacients. Encara que de manera més compromesa, entusiasta i impacient, els partidaris només continuem sent el 45 per cent.”

Sturgeon va ser molt realista en admetre que “no hi ha dreceres a la independència” i que, “per guanyar-la, cal convèncer la majoria que representa el millor per a Escòcia”.

El gran “repte” que té ara l’SNP és augmentar el nombre de partidaris de la secessió. I per fer-ho ha d’enfortir els arguments econòmics. Estudis recents, que ahir comentava amb aquest cronista el professor Michael Keating, de la Universitat d’Aberdeen i del Centre per al Canvi Constitucional de la d’Edimburg, demostren que “el factor d’incertesa i risc” va ser fonamental en la decisió final. Però si la primera ministra va posar els partidaris propis al seu lloc, també va cantar la canya a David Cameron, que ahir assegurava, una vegada més, que no hi ha cap “necessitat” d’una segona consulta.

“Respectem el resultat”, va dir Sturgeon, i hi va afegir: “Seria un error proposar un altre referèndum sense un canvi fonamental en les circumstàncies, o un indici clar que un nombre important dels que van votar no han canviat d’opinió. Però també ho seria que qualsevol polític o partit ho descartés. Perquè el principi clau és la democràcia. Els polítics poden proposar i fer campanya. Però només el poble pot decidir si tindrem un altre referèndum i quan.”

Com de costum, les declaracions de Cameron van seguir la tàctica del pal i la pastanaga, ja que el premier va anunciar que la nova Scotland Bill, en tràmit als Comuns, inclourà una esmena que garantirà que el “Parlament escocès és una institució permanent del Regne Unit”, i que “mai no podrà ser abolit si no ho aprova en un referèndum el poble escocès”.

És suficient, aquest reconeixement? Políticament és rellevant. Però l’SNP no signa xecs en blanc. Més enllà del redactat de la llei, el que realment està en discussió, i el motiu principal de possible fractura, és el marc econòmic de referència, que l’Scotland Bill no aborda. I quan sigui aprovada, si no hi ha un canvi substancial, Holyrood només tindrà el control del 30% del seus ingressos i Westminster, la resta. I Londres mantindrà encara poder de vet sobre molts aspectes legislatius ja transferits.

Per tant, la promesa feta dos dies abans del referèndum, de “donar extensos poders” a Escòcia, no es compleix, segons els nacionalistes. I per això Sturgeon va afirmar ahir: “El meu missatge a Cameron és avui el mateix que quan el vaig trobar després de les eleccions generals. El que passi amb el suport a la independència dependrà tant del que faci ell com del que fem nosaltres. I ara Cameron està vivint en temps afegit. Si continua ignorant la veu d’Escòcia, si continua faltant al respecte a la decisió que la gent de tot el país va prendre al maig, cada vegada més i més escocesos arribaran a la conclusió que Westminster no lliura el que va prometre. Per tant, és la seva elecció, primer ministre, però sàpiga que Escòcia l’està mirant.”

LES FRASES DE STURGEON

No hi ha dreceres
a la independència, per guanyar-la
cal convèncer la majoria que és
el millor per a
Escòcia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s